Prototip Modeller

Prototip Modeller Nedir?

 Model maket çalışmalarında ortaya çıkmakta olan artış ile beraber artık farklı alanlarda yapılacak olan çalışmaların öncesinde ya da sonrasında görsel anlamda gerçekleştirilecek tanıtım çalışmaları hiç olmadığı kadar iyi seviyelerde ortaya çıkartılmaya başlandı. Birbirinden farklı sektörlerdeki firmalar da bilgilendirme ve tanıtım işlemleri için ağırlıklı olarak maketleri kullanmayı tercih ediyorlar. Bu isteğin artış göstermesi ile beraber de artık farklı tarzlardaki maketler kullanıcılara sunuluyor. Prototip modeller de yine farklı sektörlerdeki firmalar için hazırlanmakta olan modeller olarak ön plana çıkıyor. Prototip modeller ağırlıklı olarak tıp, endüstri ve mimari alanlarda tercih edilen modeller olarak biliniyor. Yani hali hazırda biten bir tasarım ya da proje için değil de tasarımın sorununa çözüm olması adına hazırlanır.

Prototip Modeller Nasıl Yapılır?

Genel olarak prototip modeller için örnek vermek gerekirse uçak mühendisleri veya otomobil tasarımcıları tarafından yapılmakta olan rüzgar testleri için kullanıldığı gibi aynı zamanda anatomik çalışmalar adına hazırlanılan, ortopedik protez uzuvlar ve destekler gibi onlarca farklı konuda maket yapıldıklarını görmek de mümkündür. Bunların yanı sıra gerçek ölçeklerin baz alınarak hazırlanılan bina kesitleri ve mimari cephe çalışmaları da yine prototip modeller olarak ortaya koyulur. Yapımı oldukça özen isteyen bu modeller kimi zaman da endüstriyel alanda çalışmalar yapan tasarımcıların ve mühendislerin tasarımlarını yaptıkları mekanik parçaların bitmiş hallerinin test edilmesi amacı ile üretilmiş olan prototipler de bu sınıfta değerlendirilir.

Ankara Maket

Hazırlanılan prototip modeller maketleri için pek çok malzeme sorunsuzca kullanılabilir. Sunum maketleri çok daha profesyonel şekilde hazırlanmasından ötürü pleksiglas, metal ya da ahşap materyaller tercih edilir. Klasik çalışma maketlerinde metal cetvel, maket bıçağı ve ince karton kullanılabilirken sanat alanındaki çalışmalar için prototip modeller yapılacağı zaman üç boyutlu çalışmalara ve bunların taşınması için kolaylık sağlanmasından ötürü kağıt ve karton tercih edilebilir. Bununla beraber mukavva da üç boyutlu bir ürüne dönüştürülebilmesinin yanı sıra oldukça farklı renklerde ve dokularda hazırlanabilen ve ölçek ayarlaması konusunda oldukça kolay bir şekilde üzerinde çalışmalar yapılmasından ötürü kullanılan diğer bir materyaldir. Maketler, ortaya koyulmuş olan fikirlerin sunumu adına tercih edilir, dolayısıyla projenin yapımı esnasında kullanılacak olan materyallerin prototip modellerde kullanılması gibi bir zorunluluk yoktur.

Ankara Maketçi

Bundan dolayı da prototip maketçinin modelleri için materyal seçimi yapılırken çoğu zaman geri dönüştürülen ya da bulunan malzemelerden yapılır. Yani malzeme seçimi ile alakalı herhangi bir sınır söz konusu değildir. Prototip maketin yapılması esnasında ortaya koyulmuş tasarımın doğasına ve var olan bileşenlerine uygun olacak malzemelerin kullanılması yeterlidir. Prototip modellerin hazırlanması esnasında projenin en iyi şekilde anlaşılması gerekir. Aksi durumda yani projenin tam olarak anlaşılmadan prototip modelinin yapılması sonucunda ortaya çıkacak model ile projenin uyumsuz olmasından ötürü alanında deneyimli kişilerin gerekli çalışmaları yapmaları önemlidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimari Maket Yapımı

Savaş Uçağı Maketleri 3 Boyutlu

Kabartma Topografik Harita Maket