Deriner Barajı Maketleri

Deriner Barajı Maketleri  Nedir?

Deriner Barajı maketleri de yine farklı amaçlar için hazırlanmakta olan maket türleri arasında kendine yer buluyor. Deriner Barajı 249 metre gövde yüksekliğine sahiptir ve bundan dolayı da Türkiye’nin en yüksek, dünyanın da 6. yüksek barajı olarak bilinmektedir.Barajlar oldukça büyük yapılara sahip olduğu için onlar ile alakalı maket çalışmalarının yapılması esnasında gerekli olan detayların tamamının incelenerek onların her birinin eksiksiz şekilde yerine getirilmesi gerekir. Hesaplama ya da uygulama esnasında yapılacak olan en ufak bir hata ile beraber ortaya çıkacak sonuçlar düşünülenden çok daha kötü olabileceği için baraj maketleri hazırlanırken en ufak detayına kadar her bir konu üzerinde özenle durulması gerekmektedir.

Deriner Barajı Maketleri  Nasıl Yapılır?

Hazırlanacak olan Deriner Barajı maketleri öncesinde bu barajın özelliklerinin net olarak bilinmesi, buna göre çalışmaların yapılması son derece önemlidir. Baraj, Doğu Karadeniz bölgesi içerisinde yer almakta olan Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Deriner barajı Erzurum şehir merkezi ile Artvin şehir merkezini birbirine bağlamakta olan devlet karakolu üzerinde yer alan köprünün 5 km ötesinde yer almaktadır. Çoruh Nehri üzerindeki 3. baraj olan Deriner Barajı, Türkiye’de üretilmekte olan hidroliğin yaklaşır olarak %6’sını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. 1 milyar 400 milyon dolara mâl olan baraj aynı zamanda 1 milyar 970 milyon metre küp su depolayabilecektir. Barajın HES gücü 670 MW olup yıllık olarak 2 milyar 118 milyon kilovat elektrik üretebiliyor.

Ankara Maket

Yapılacak olan incelemelerin sonucunda Deriner Barajı maketi için modelleme çalışması yapılırken her bir kuyunun katı madde tüketim miktarları girilmeli ve daha sonrasında kuyularda yer almakta olan boşluk hacmi verilerinin doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır. Gerekli olan bu veriler ile beraber tüm enjeksiyon noktaları için kuyu yüzey kotları ve enjeksiyon derinlikleri ise enjeksiyon esnasında yapılmakta olan sondaj kuyularının loglarından alınır ve o şekilde de veri girişleri yapılmış olur. Girilecek olan veriler daha sonrasında program kütüphanesinde güncellenir ve ortamın son sınır noktaları da belirlendiği için artık analizlerin yapılmasına hazır hale gelinir.

Maketçi

Hali hazırda kullanılmakta olan program ile her bir kuyuya ait olan farklı loglar alınabileceği ise isteklere göre de kuyular arası korelasyon veya 3 boyutlu şekilde Deriner Barajı maketi de rahatlıkla hazırlanabilir. Bunun sonrasında enjeksiyon kuyuları belirlenmiş olan sıraya göre seçilir ve enjeksiyon katı madde tüketim verilerinin analiz edilmesinden sonra en çok katı madde alımı yapmakta olan bölgeler belirlenir. Programa doğru verilerin girilmesinden sonra programın kendi algoritmasına göre de anlamlı bir modelin ortaya çıkması sağlanmış olur. Var olan bu program ile beraber baraj içerisinde yer alabilecek olan detaylar çok daha net bir şekilde ortaya koyulur. Son aşamada ise doğru materyallerin seçilmesi ile beraber maket alanında deneyimli kişiler tarafından hazırlanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimari Maket Yapımı

Kabartma Topografik Harita Maket

Prototip Modeller